Dzikie mięso pojawia się na skutek długotrwałego narażenia tkanki wokół paznokcia na ucisk lub wrastanie. Organizm broni się przed tym uciskiem, wynikiem czego jest pojawiająca się wokół paznokcia ziarnina. Często dochodzi do wtórnych infekcji w obrębie rany, powstałej poprzez drażnienie tkanek miękkich przez twardą płytkę. Obecność drobnoustrojów oportunistycznych oraz chorobotwórczych prowadzi do nasilenia objawów stanu zapalnego. W ziarninie najczęściej występują bakterie: gronkowiec epidermis (fizjologiczny), gronkowiec złocisty, pałeczka ropy błękitnej.
Oto klika przykładów ziarniny z mojej praktyki podologicznej:
Jak pozbyć się ziarniny?
Przed przystąpieniem do leczenia objawów trzeba „pozbyć” się części paznokcia, która wrasta. Bez usunięcia czynnika drażniącego, żadne działania, nie przyniosą rezultatu!!! W moim gabinecie, przy użyciu odpowiednich narzędzi ,odchylam ziarninę (która najczęściej narasta na paznokieć) i sprawdzam w którym miejscu i jak głęboko wrasta paznokieć. Następnie wycinam część paznokcia, która wrasta. Wykonuję tamponadę (czyli wkładam toper pomiędzy paznokieć a wał okołopaznokciowy). Dopiero wówczas, kiedy mam pewność, że nie ma w wale paznokciowym wrastającej części, mogę zastosować preparat, który będzie wysuszał ziarninę. (Preparat jest dostępny w moim gabinecie). Klient stosuje preparat kilka razy dziennie (w zależności od stopnia zaawansowania ziarniny oraz możliwości związanych z codziennym funkcjonowaniem). Oprócz zaleconego preparatu klient wykonuje tamponadę. Ponieważ w przypadku hipergranulacji występuje wysięk surowiczy i ropowiczy tamponadę, trzeba wykonywać kilka razy dziennie.
Poniżej przykłady wyleczonej ziarniny:
A – paznokieć z ziarniną
B – paznokieć wyleczony, bez ziarniny