Zalecenia w chorobach dietozależnych

Dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu wczesnych objawów chorób. Stanowi uzupełnienie
farmakologicznego i chirurgicznego leczenia chorób zaawansowanych.

Układamy programy żywieniowe w przypadku:

- otyłości i niedowagi
- cukrzycy typu 1 i 2
- cukrzycy ciężarnych
- chorób układu krążenia i miażdżycy (obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów)
- chorób układu moczowego (kamica nerkowa, niewydolność nerek, dna moczanowa, nefropatia cukrzycowa)
- chorób układu pokarmowego (zapalenie trzustki, wątroby, żołądka, wrzody, zapalenie jelit, choroba Crohna, celiakia-nietolerancja glutenu)
- nowotworów i profilaktyki nowotworowej
- kobiet ciężarnych i karmiących
- niedokrwistości i anemii
- osteoporozy
- reumatoidalnego zapalenia stawów